Новини ЕІУ

Оподаткування у центрі уваги здобувачів-фінансистів

Березень і квітень 2023 року для здобувачів освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» за ініціативи доцента Світлани Бойко пройшов під егідою публічних фінансів.

30 березня 2023 року відбувся онлайн-марафон «Українські біженці в ЄС – оподаткування та декларування» (на прикладі Німеччини, Великобританії, Польщі та України). До заходу були залучені представники Державної податкової служби України: Тетяна Мігас – директорка Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України, Владислав Воінов – заступник директора Департаменту оподаткування фізичних осіб, начальник управління ДПС України, інші фахівці з оподаткування. Досліджено питання щодо порядку оподаткування та подання податкової звітності у Німеччині, Англії, Польщі, Україні за 2022 рік, де українські громадяни отримали статус біженця чи тимчасово переміщеної особи й перебувають на території цих держав. Цікава дискусія викликала інтерес у здобувачів-фінансистів, особливо у здобувачів, які перебувають за кордоном.

24 квітня 2023 року здобувачів та гарант приєдналися до круглого столу з Данилом Гетманцевим, головою Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, та представниками ДПС України, присвяченого питанням оподаткування, зокрема обов’язку фізичних осіб сплачувати податки у країні ЄС, у якій вона перебуває понад 183 днів; оподаткування ФОП, в тому числі з застосуванням пільгової ставки 2%.

28 квітня 2023 року здобувачі Марія Корнієнко, Каріна Панченко та гарант освітньої програми Світлана Бойко взяли участь у вебінарі на тему «Найважливіші аспекти перевірки контрагентів з огляду податкової належної обачності». Організатори заходу – YouControl, Головне управління ДПС в м. Києві – ознайомили учасників із податковою обачністю як невід’ємним елементом податкових правовідносин в Україні з урахуванням ризик-орієнтованого податкового адміністрування та сучасних податкових доктрин. Інструменти податкової обачності будуть впроваджені у навчальний процес під час вивчення ОК «Податкова система», «Податковий менеджмент», а також підготовки наукових публікацій і кваліфікаційних робіт, що заплановано реалізувати вже у поточному навчальному році.